פסיכו-קרדיולוגיה
מחלות לב הן רבות ומגוונות ולכל מחלה מאפיינים המשפיעים על התמודדות החולה. לדוגמא התמודדות עם התקף לב, עם דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס) או עם השתלת קוצב, לכל אחד ממצבים אלה השפעה שונה על הגוף ועל הנפש. הטיפול הרפואי במחלות לב נע כיום בין טיפול שמרני, דרך טיפולים פולשניים כגון צנתור או צריבה (אבלציה) ועד ניתוח לב פתוח והשתלת לב. חידושים טכנולוגיים מתקדמים המתפתחים בקצב מהיר מציעים לחולי לב הגנה מיטבית. כל מכשיר מתקדם שכזה – כגון: קוצב דפיברילטור (ICD או CRTD) או לב מלאכותי (LVAD) – מספק מצד אחד ביטחון, ומצד שני עלול לייצר גם דאגות וחרדות. בפסיכולוגיה רפואית, המחקר והטיפול ביחסים שבין מחלות לב ובין האישיות או ההתמודדות מכונה פסיכוקרדיולוגיה. בעבודתי כפסיכוקרדיולוג במרכז הלב בבית החולים שיבא, התמקצעתי בטיפול בחולי לב מסוגים שונים.
למה חולי לב פונים לטיפול פסיכולוגי?
המפגש עם מחלות הגוף מכריח אותנו להתמודד עם תהליכי שינוי ועם סבל. באופן כללי מחלות מפרות את האיזון הנפשי שלנו. לדוגמא, אנשים הסובלים ממחלות לב יכולים כיום לקבל טיפול המאפשר להם להמשיך בחייהם כמעט ללא שינוי. לכן, קל עם הזמן "לשכוח" שהמחלה מאיימת ולהתנהג באופן שמחמיר את המחלה, כדי לשמור על תחושה של חוסן ובריאות. לחילופין, עצם מציאות המחלה עלולה אצל אנשים מסוימים לייצר חרדה גדולה שתגרום להם להימנע מהתנהגויות בריאות (למשל יחסי מין) מתוך פחד לעורר את החולי. בטיפול שאני מציע ננסה יחד למצוא את האיזון הנכון עבור כל מטופל ולאפשר מקסימום איכות חיים לצד המחלה.
אלו גישות טיפוליות מתאימות לחולי לב?
הגישה שלי לטיפול הינה אינטגרטיבית. מטופל הסובל מחרדה גבוהה יוכל להרוויח מטיפול בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT). לעומת זאת, כשחרדה נובעת מטראומה, נוכל לשלב טיפול בגישת EMDR. מטופל המבקש להצליח לא לעשן, או להפחית סטרס בשגרת חייו יהנה מתרגול רלקסציה ומיינדפולנס. מטופל שיטען – כי המחלה גרמה לו לקבל פרופורציה חדשה על חייו והוא מחפש תובנות משמעותיות – יתכן שיתאים לו טיפול בגישה פסיכו דינאמית אקזיסטנציאלית. בסופו של דבר מטרתי היא "לתפור" לכל מטופל את חליפת הטיפול המתאימה לו.
מידע נוסף על טיפול פסיכולוגי במחלות לב
תכלס, איך להביא את הגוף לטיפול הפסיכולוגי? כתבה למטפלים: אחד האתגרים הניצבים בפני פסיכולוגים רפואיים הוא להחזיר את הגוף לפסיכותרפיה. בפסיכואנליזה, שצמחה ממודל ההתפתחות הפסיכוסקסואלי… ההכרח לעצור את החיים מעבר לחרדת המוות הכרוכה בהתמודדות עם בעיית לב אקוטית, התקף לב או ניתוח לב פתוח הינם אירועים שמכריחים את האדם לעצור… חלק א' – על מה ולמה קבוצת YogACT? נתחיל בשאלה בסיסית: מה פתאום לשלב טיפול פסיכולוגי ואימון יוגה? לחלק ב' – מה מתרחש במפגשים? או,… אירוע לב או ניתוח לב הינם אירועים המפגישים את האדם, לעיתים בעל כורחו ובניגוד לרצונו, עם חרדת המוות. כשחרדה מתעוררת החושים מתחדדים ולכן אנחנו זוכרים… קוצב לב – הגנה מיידית ואוטומטית לליבך מכשירי קיצוב המושתלים בגופו של החולה, נותנים כיום פתרונות טיפולים מידיים ואוטומטיים, לחולי לב הסובלים מבעיות קצב. כאשר… שיקום לב – במה מדובר? לאחר אוטם לב, ניתוח לב או צנתור, ההמלצה היא להיכנס לתוכנית שיקום הלב. בשלב הראשוני ניתן לנוח במלונית למשתקמי לב,… חלק ב' – איך זה עובד? מה קורה בפועל במפגשים? לחלק א – מה פתאום לשלב יוגה וטיפול פסיכולוגי? בחלק זה נשתמש בדוגמאות מתוך המפגשים…טיפול פסיכולוגי עם התייחסות לגוף – ACT אינטגרטיבי
הסתגלות לחיים אחרי אירוע לב או ניתוח לב
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי נשמע רעיון מעולה – אבל איך עושים את זה בפועל?
פוסט טראומה על רקע לבבי והטיפול בה (CDI-PTSD)
טיפול בחרדה אצל מושתלי קוצב לב
שיקום לב – הזווית הפסיכולוגית
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי – מה מתרחש במפגשים?