מהי גישת ACT?
גישת ACT – טיפול קבלה ומחוייבות (Acceptance and Commitment Therapy) היא גישה קוגניטיבית התנהגותית מבוססת מיינדפולנס המציעה דרכים שונות ומגוונות לפתח "גמישות פסיכולוגית". הגישה מתבססת על ההנחה שכאב ומצוקה הן חוויה בלתי נמנעת בחיינו. כאשר אנו פועלים באופן מכוון כדי להימנע מסבל או לצמצם את המצוקה, פעמים רבות אנו רק סובלים יותר. רמת הסטרס שלנו עולה ואנו נגררים להתנהג בצורה שעלולה לעלות לנו במחיר יקר. מצבים כאלה מתרחשים אצל כל בני האדם ובגישת ACT מכונים "דפוסים נוקשים".
גישת ACT מציעה טיפול פסיכולוגי שנועד לשכלל ולטפח את יכולתינו לשים לב לדפוסים נוקשים, על מנת לשחרר את עצמינו משליטתם, בכדי לאפשר לעצמינו להיות יותר בעמדה של בחירה ולהרויח מרחב פעולה. יכולת זו מכונה "גמישות פסיכולוגית".
מנוקשות לגמישות
הבה ניקח לדוגמא מצב שבו אדם מגלה שערכי הכולסטרול הרע (LDL) בגופו גבוהים מהערכים הבטוחים. הרופא.ה ממליץ.ה לשנות את הרגלי התזונה והפעילות הגופנית על מנת להקטין את הסיכון לטרשת עורקים ולאירועים של אוטם לבבי. כעת נניח שאדם זה שונא פעילות גופנית ונניח שהוא נוהג לצרוך בשר על בסיס קבוע. הבה נניח שהאדם המדובר איננו שרוי בהכחשה לגבי רמת הסיכון ללקות באירוע לבבי, אבל גם מרגיש שעל מנת לשמור על בריאותו הפיזית הוא נדרש לוותר על הנאות חשובות באורח חייו. כעת נדמיין אותו מנסה לעשות פעילות גופנית ושוב נוכח כמה זה לא כיף. הוא נרשם לחדר כושר, אבל רואה שם את כל המתעמלים ורק מרגיש שונה וחריג מהם. הוא גם לא מרגיש מוצלח כמוהם. בחזרה לביתו רוצה להתנחם בסטייק מיושן וטעים, אבל פתאום מתעוררת בו חרדה שמא במו ידיו הוא מחריב את בריאותו. טיפול בגישת ACT ישאף לסייע לאותו אדם ללמוד לשאת את החרדה מפני האוטם ואת אי הנוחות הכרוכה בפעילות הגופנית ואת הבושה הכרוכה בכניסה לחדר הכושר. במקום להיפטר מאותה אי נחת, נפעל כדי לסייע לאדם להיות מחובר לערך שיש בפעולות שבחר לעשות, יחד נוכל לפתח מטרות בנות הישג שיאפשרו למטופל להישאר מחויב לבריאותו. לא ננסה לשכנעו שעליו להרגיש אחרת ולא נשאף לגרום לו לאהוב את הפעילות הגופנית או לגרש את החרדה כאשר אוכל בשר שומני. במקום זאת נטפח יחד עמידות בפני אותם מחשבות ורגשות במטרה להתחבר לערך של טיפוח בריאות טובה. עם הזמן נשאף להגדיל יותר ויותר את החיבור לפירות של המאמץ לשמור על הבריאות, בהתאם לשאיפות חייו של אותו מטופל. למשל, נעבוד על איך ניתן לשנוא פעילות גופנית ועדיין להעריך את הביטחון בגוף שהיא מאפשרת. נעבוד אולי על צריכה של שומנים במינונים קטנים יותר כדי לא לוותר על ההנאה, ומצד שני ניתן מרחב להתגעגע להנאות של פעם. בצורה כזו מתפתחת גמישות פסיכולוגית המאפשרת לאדם להתאים כל הזמן את פעולותיו למשמעות בעלת ערך, בהתאם למה שמאפשרת המציאות.
מה מאפיין את התנועה לגמישות?
גישת ACT מתארת 6 תהליכים המאפיינים "גמישות פסיכולוגית". ניתן להתאמן, ולשכלל את מיומנותנו בתהליכים אלה.
מגע עם הרגע הנוכחי – היכולת להביא את תשומת הלב לרגע הנוכחי במקום לנדוד איתה לעבר או לעתיד.
קבלה – היכולת לבוא במגע עם החוויות הפנימיות שלי גם אם הן מעוררות כאב או אי נחת.
הפרדה קוגניטיבית – היכולת לקחת מרחק מלופים מחשבתיים או ממחשבות ולהתבונן בהם על מנת לבחון מתי הן מניעות אותי בכיוון מיטיב ומתי לא.
עצמי מתבונן – היכולת להחליף את זוית המבט ולהתבונן בתופעות ובחוויות מזויות שונות במקום להיתקע בפרספקטיבה צרה שאינה מועילה לי.
זיהוי ערכים – לשים לב לדברים, לאנשים ולתופעות שמעוררים אצלי אכפתיות ונוגעים בי ולהגדיל את המגע שלי איתם בחיי.
מחוייבות לפעולה – להתנהג באופן שמתאים לסיטואציה הנוכחית ולדברים שאכפת לי מהם ונוגעים בי, אפילו תחת מגבלה של חוויה פנימית שלילית.
מידע נוסף על טיפול ACT
נפתחת קבוצה להתמודדות בריאה – בגוף ובנפש הקבוצה הינה יוזמה חדשה של אחותי, שירה נהלוני גליקסברג, מורה בכירה ליוגה שיקומית ושלי. מדובר בטיפול קבוצתי על… חלק א' – על מה ולמה קבוצת YogACT? נתחיל בשאלה בסיסית: מה פתאום לשלב טיפול פסיכולוגי ואימון יוגה? לחלק ב' – מה מתרחש במפגשים? או,… תכלס, איך להביא את הגוף לטיפול הפסיכולוגי? כתבה למטפלים: אחד האתגרים הניצבים בפני פסיכולוגים רפואיים הוא להחזיר את הגוף לפסיכותרפיה. בפסיכואנליזה, שצמחה ממודל ההתפתחות הפסיכוסקסואלי… חלק ב' – איך זה עובד? מה קורה בפועל במפגשים? לחלק א – מה פתאום לשלב יוגה וטיפול פסיכולוגי? בחלק זה נשתמש בדוגמאות מתוך המפגשים…קבוצת YogAct
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי נשמע רעיון מעולה – אבל איך עושים את זה בפועל?
טיפול פסיכולוגי עם התייחסות לגוף – ACT אינטגרטיבי
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי – מה מתרחש במפגשים?