נפתחת קבוצה להתמודדות בריאה – בגוף ובנפש
הקבוצה הינה יוזמה חדשה של אחותי, שירה נהלוני גליקסברג, מורה בכירה ליוגה שיקומית ושלי. מדובר בטיפול קבוצתי על פי מודל ה ACT (נהגה במילה אחת ולא בראשי תיבות) – הנקרא גם "תרפיית קבלה ומחויבות". מודל זה פותח על מנת לאפשר למטופלים לפתח ולתחזק "גמישות פסיכולוגית". המודל מציע אפשרות למטופלים לפתח אסטרטגיות התמודדות מסתגלות למצבי מצוקה וסבל, הוא מעודד צמיחה והתפתחות אישית ומאפשר לתחזק מערכות יחסים מיטיבות עם אחרים ועם עצמנו.
הקבוצה שאנו עומדים להנחות בקרוב מציעה עבודה משולבת, של מפגש טיפולי בגישת ACT ומיד לאחר מכן נקיים אימון יוגה, המתכתב עם התכנים והתהליכים שעלו בחלק הראשון של המפגש. לבסוף נסכם יחד ונסגור את שני חלקי המפגש ונדון יחד בחיבור ביניהם. במוקד הקבוצה – ההתמודדות עם מצוקה וסבל גופני. כל מי שמתמודד עם בעיה גופנית – למשל מחלה כרונית, סימפטומים מטרידים או מפחידים, איומים גופניים או התמודדות עם טיפולים רפואיים – עשוי להינות מפירות ההשתתפות בה. יחד נלמד בעזרת מודל ה ACT ובעזרת התנסות ACT דרך הגוף באמצעות היוגה, כיצד להטיב את מערכת היחסים עם גופנו.
קצת על גישת ה ACT: גישה זו צמחה בסוף המאה העשרים, וקיבלה תאוצה גדולה בתחילת המילניום החדש בארה"ב וברחבי עולם המערבי. היא שייכת למשפחת הגישות הקוגניטיביות התנהגותיות ומבוססת על ההנחה שלא ניתן באמת להעלים מעולמנו חוויות של סבל ומצוקה. למעשה, ניסיונות חוזרים ונשנים שלנו לשלוט בסבל ולהקטין אותו, פעמים רבות מגדילים את הסבל, מכלים את המשאבים שלנו ואת החיוניות שלנו. מודל ה ACT מציע לשכלל את יכולתנו, בעזרת מיקוד תשומת הלב ותרגול מיינדפולנס, לזהות "מלכודים" שכאלה ולנטרל אותם. נטרול השפעתה השלילית של התגובה שלנו לקושי, מאפשרת לעיתים אף להקטין את חוויית המצוקה עצמה, אך בעיקר מאפשרת לאדם פניות נפשית לנקוט באותו זמן בהתנהגות אפקטיבית יותר, המחוברת לערכינו ומטרותינו, גם נוכח הקושי ההכרחי. הכלי המרכזי המאפשר שינוי זה הוא מיקוד תשומת הלב שלנו ומודל ה ACT מציע אפשרות לשכלל כלי זה ולהפיח חיוניות בריאה בחיינו.
המודל מתאר 6 תהליכים או 6 מיומנויות שניתן לתרגל ולשכלל על מנת לתחזק "גמישות פסיכולוגית". גמישות הינה תכונה חיונית מאד כאשר אנו מתמודדים עם קושי גופני או מצוקה נפשית. זו היכולת להתמודד עם תסכול או סבל ועדיין להתנהג באופן שתואם את מטרותנו וערכינו לאורך זמן. בקבוצה נערוך היכירות עם תהליכים אלה, מתוך התנסות חווייתית. תרגול היוגה יתכוונן בהתאם לתהליכים אלה ויתכתב איתם ובכך יאפשר למשתתפים להתנסות בתהליכים אלה "דרך הגוף". מסקרן אתכם? בואו והירשמו. ניתן להשאיר פרטים כאן באתר ב"צור קשר" או בדף ההרשמה לקבוצה כאן.
ומזוית אישית, בשנה האחרונה פיתחנו אחותי ואני דיאלוג מקצועי בינינו. כך למדתי ממנה מעט על חכמת היוגה, שביסודה רעיונות דומים מאד לרעיונות של גישת ה ACT. כמו ב ACT, גם ביוגה מאמינים בלמידה מתוך התנסות במציאות ולא רק מתוך "תובנה" שכלית. גם ביוגה הגוף משמש כלי חשוב להתנסות זו ומיקוד תשומת הלב הוא הכלי העיקרי לעבודה. גם ביוגה האימון נועד לייצר תנועה התפתחות וצמיחה, אפילו במצבי תקיעות בחיים. ולמעשה מצאתי את עצמי לראשונה בחיי מתאמן ביוגה. ההתנסות היתה מעשירה ומסקרנת. למדתי לשים לב לנשימות מסוגים שונים ולמדתי כיצד להשתמש נכון יותר בגוף במצבים שונים. למדתי לעבוד עם גופי, ולא נגדו, גם כשהוא מעורר בי דאגה או אכזבה ואפילו גועל לפעמים. הדיאלוג ביננו החל לסקרן אותי יותר ויותר. מבחינה זו הקבוצה היא גם מרחב למידה חדש עבורנו. בואו להתנסות. לפרטים נוספים והרשמה לקבוצה.
מידע נוסף על טיפול ACT
תכלס, איך להביא את הגוף לטיפול הפסיכולוגי? כתבה למטפלים: אחד האתגרים הניצבים בפני פסיכולוגים רפואיים הוא להחזיר את הגוף לפסיכותרפיה. בפסיכואנליזה, שצמחה ממודל ההתפתחות הפסיכוסקסואלי… חלק ב' – איך זה עובד? מה קורה בפועל במפגשים? לחלק א – מה פתאום לשלב יוגה וטיפול פסיכולוגי? בחלק זה נשתמש בדוגמאות מתוך המפגשים… חלק א' – על מה ולמה קבוצת YogACT? נתחיל בשאלה בסיסית: מה פתאום לשלב טיפול פסיכולוגי ואימון יוגה? לחלק ב' – מה מתרחש במפגשים? או,…טיפול פסיכולוגי עם התייחסות לגוף – ACT אינטגרטיבי
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי – מה מתרחש במפגשים?
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי נשמע רעיון מעולה – אבל איך עושים את זה בפועל?