טיפול פסיכולוגי – אלעד נהלוני – פסיכולוגיה רפואית – טיפול CBT

פוריות הגבר

פוריות הגבר – מה קורה לגבר עם בעיית פריון?

בעיית פוריות היא בעיה מכאיבה. בדרך כלל פוריות זה נושא נשי. האישה היא שעורכת בדיקת היריון, היא זו שאמורה לחשב את תאריך הביוץ והיא זו שתישא ברחמה את העובר. אז מה לגברים ולבעיות פריון? זהו, שהסטטיסטיקה מראה ש 50% מבעיות הפריון המאובחנות, מקורן בגבר. יתרה מכך, מצב פריון הגבר הידרדר משמעותית בעשורים האחרונים. ובכל זאת, בישראל, נושא פריון הגבר הוא נושא שכנראה ממש לא נוח לדבר עליו. בשיח הציבורי פריון האישה נידון בהרחבה פי כמה מבעיות פריון הגבר. נתונים אלה מציבים בפני הגבר הסובל מבעיית פריון אתגר מאד לא פשוט להתמודדות. מבין הגברים המאובחנים, מעטים אלו שפונים לטיפול פסיכולוגי ובגלל שהנושא מושתק בשיח הציבורי, יש להניח, שללא מערכת תמיכה טובה ומאפשרת, גברים רבים מתמודדים עם הנושא לגמרי לבד.

אבדן חלום הפוריות הבריאה

התמודדות עם בעיית פריון כרוכה ראשית כל בתהליך של אבדן. לכולנו חלומות בנוגע לעתיד. חלקם אנחנו אפילו מצליחים לממש באופן כזה או אחר. בעיית פריון מביאה את הגבר לשאול את עצמו האם אני הוא מי שחשבתי שאני והאם אוכל להיות מי שרציתי להיות. כמו בכל התמודדות עם אבדן הגבר צריך להתאבל על החלום שאבד. אם עד היום השתמש באמצעי מניעה כי חשש מהריון לא רצוי ופתאום מבין שהסיכוי להרות מלכתחילה היה קטן, אם אהב לדמיין את עצמו מאושר עם משפחה גדולה ופתאום קשה לו לדמיין את שני הדברים ואם ואם, יתכן שהגבר אינו מצליח למצוא מילים שכלל יבטאו את הרגשתו. גברים פחות מורגלים בביטוי רגשי מילולי. יתכן שיביע את רגשותיו בצורות אחרות: הסתגרות, זעם, הימנעות מאינטימיות, חוסר ריכוז וירידה במוטיבציה. יתכן שהגבר יחשוב שזוגתו לא תהיה מעוניינת בו יותר או גרוע מכך, שעדיף לה לוותר עליו. כאשר רגשות ומחשבות אלה אינם מעובדים יותר קשה להסתגל למציאות, לשתף פעולה עם בת הזוג ו/או עם טיפולי הפוריות.

איך מוצאים אופטימיות?

לפעמים ברגעים מייאשים אנשים חושבים שאבדה להם האופטימיות, שאבדה להם התקווה. הסתגלות לבעיית פריון מכריחה את הגבר לצייר לעצמו מחדש את העתיד על סמך ההווה. למרבה המזל טיפולי פוריות מאפשרים פיתרון מעולה לרוב המוחלט של הגברים עם בעיות הפריון. אלא שטיפולי הפוריות מציבים בפני האישה דרישות רבות, הזרקת הורמונים, מעקבי אולטראסאונד ובדיקות דם, פרוצדורות פולשניות ועוד. גבר שמתקשה להסתגל לבעיית הפוריות, שלא מצליח לעבד את אבדן החלום, עלול להתקשות להעניק תמיכה טובה לאשתו בתהליך ולשקוע למעגלי האשמה עצמית ו/או פחד מנטישה. במצב שבו מתאפשר עיבוד אבדן הגבר עשוי למצוא תקווה בתוך התהליך, להביט קדימה ולהתעודד מהאפשרויות שכן ניצבות בפניו, להפוך לאב, שונה אולי מזה שחלם להיות, אבל אולי גם לא פחות שווה.

טיפול בגבר עם בעיית פוריות

רוב אנשי הטיפול הן נשים. ביחידות הפריון בקופות החולים ובבתי החולים יש פסיכולוגיות ועו"סיות מסורות המלוות נשים וזוגות בטיפולי פוריות ויש להן ניסיון רב. המערכת הרפואית מאד מוכוונת לתמוך באישה. היא זו שעוברת את הטיפולים על בשרה, היא זו שתיכנס להיריון ותעבור לידה, היא זו שמקבלת תרופות וזריקות והיא זו שהפגישות נרשמות בתיק הרפואי שלה. הגבר בצד ופעמים רבות מתייחסים אליו רק בתור מלווה. למרבה הצער ובעיקר בגלל שהתמודדות עם פוריות הגבר היא נושא שכמעט לא קיים בשיח הציבורי, גם ביחידות הפריון ובמוקדי התמיכה פחות שמים לב למורכבות הרגשית שעוברת על הגבר. יחד עם זאת, לעיתים מורכבות רגשית זו דווקא מצריכה התערבות והתייחסות מקצועית. כגבר העובד עם נשים וגברים המתמודדים עם בעיית פריון אני שואף לתת מקום ולהתייחס לחוויה של הגבר, בין אם בעיית הפוריות מקורה בו ובין אם לא. אם נוח לך יותר לדבר עם פסיכולוג גבר מאשר עם אישה – בוא נדבר!

Call Now Button