טיפול פסיכולוגי – אלעד נהלוני – פסיכולוגיה רפואית – טיפול CBT

חרדת בריאות והטיפול בה

חרדת בריאות הינה מצב שבו אדם עסוק בדאגות אודות מחלה שמקוננת בגופו או חושש להידבק במחלה. כאשר דאגות אלה צורכות אנרגיה רבה, זמן ומשאבים, או פוגעות בתפקוד החברתי, תעסוקתי או משפחתי של האדם כדאי לפנות לטיפול. יש מקרים שחרדת הבריאות דומה לעיסוק במחשבות טורדניות והתנהגויות כפייתיות. במקרים אלה בדרך כלל המחשבה על המחלה הופכת מפחידה ומייצרת חוסר ודאות. חוסר הודאות הופך בלתי נסבל והאדם מתחיל לחפש הוכחות לכך שאין לו את המחלה. הוכחות ניתן לחפש באמצעות מעקב מדוקדק אחר סימפטומים גופניים, עריכת בדיקות רפואיות שיוכיחו "שהכל בסדר" ו"שאין מה לדאוג", חיפוש מידע רלוונטי באינטרנט, בפורומים או במדורי הבריאות באתרי החדשות ושאלות חוזרות כלפי הסביבה הקרובה ("זה שום דבר האדמומיות הזו נכון?"). הדאגות והבדיקות צורכות לעיתים אנרגיה רבה כל כך שעם הזמן האדם מתחיל להימנע מבדיקות או מצריכה של מידע באתרי אינטרנט, אבל חוסר הוודאות מציק כל כך שלעיתים הוא גם נמנע מסיטואציות חברתיות ומפעילות גופנית החשובות כל כך לבריאותנו.

יש מקרים בהם חרדת הבריאות דומה יותר להפרעת פאניקה, כלומר שסימפטום גופני שמופיע ומעורר דאגה לגבי מחלה קשה עלול לייצר התקף חרדה, חוויה נוראית כשלעצמה. במקרים אלה האדם עלול להגיע לחדר מיון עם חשד לשבץ או להתקף לב. לעיתים התקפי חרדה עלולים להיות חוויה כה גרועה עד שהאדם מתחיל לפחד מהתקף נוסף. במקרים אלה נראה דווקא הימנעות גדולה יותר מבדיקות רפואיות וממגע עם מערכת רפואית. בין אם את/ה מהסוג הנמנע ובין אם את/ה מהסוג הבודק ובין אם את/ה באמצע בין שני הקצוות, כדאי שתדע/י שטיפול פסיכולוגי בחרדת בריאות עשוי להחזיר לחייך את היכולת לנהל בצורה שקולה ואחראית את בריאותך ולהפחית מאד את עצמת הדאגה.

בדרך כלל מטופלים פונים לטיפול אחרי שכבר עברו רופא שניים או יותר שבדקו ובדקו ולא מצאו בעיה רפואית ובכל זאת המטופל/ת אינו/ה רגוע/ה. כאשר עושים כמה בדיקות ניתן להשוות ביניהן ולמצוא פערים שרק ממשיכים לעורר את החשד שמשהו לא בסדר. הרופאים עלולים להפוך עם הזמן פחות סבלניים והמטופל/ת מרגיש/ה שהוא/היא לא מקבל/ת שירות ראוי. דבר אחד שלפעמים גם אנשי צוות רפואי לא לוקחים בחשבון הוא שהתקף חרדה הוא לא "רק בראש". התקף חרדה זו חוויה איומה, דומה מאד לחוויה של התקף לב, מפחידה ומזעזעת. יחד עם זאת, בגלל שהתקף חרדה אינו מסוכן מבחינה רפואית יש אנשי מקצוע שנוטים לזלזל בו. לצערי תקשורת בעייתית כזו בין רופאים למטופלים רק מרחיקה את האפשרות שמטופל הסובל מחרדת בריאות יקבל טיפול שיאפשר לו שיפור במצבו. למרבה המזל היום רופאים נוטים פחות להיות "סמכותניים" והרבה יותר פתוחים כלפי המרכיבים הסובייקטיביים והפסיכולוגיים של המטופלים. פסיכולוגים רפואיים עובדים במערכת הרפואית ומתקשרים עם רופאים על בסיס יומי. כחלק מתפקידנו אנחנו גם מדריכים אותם כיצד להתייחס למטופלים הסובלים מחרדה ומלמדים אותם לסייע להם תוך שיתוף פעולה.

הטיפול בחרדת בריאות בגישה קוגניטיבית התנהגותית נועד לאפשר למטופל ללמוד כיצד ניתן לנהל חוסר ודאות בצורה גמישה ושקולה. משקל רב ניתן בטיפול זה על ניהול תשומת הלב לגוף. כאשר תשומת הלב שלנו ממוקדת בגוף ומחפשת סימפטומים, סף הסבל שלנו יורד ואנו הופכים רגישים יותר למיחושים שלפני כן היינו יכולים להתעלם מהם ללא בעיה. תשומת לב מרובה לסימפטום גופני עלולה להגביר את עצמתו. דוגמא פשוטה היא אדמומיות בעור שנתפסת כספק נגע ממאיר. בדיקה ונגיעה חוזרת במקום על העור, עלולה להגביר את האדמומיות ואת החרדה. טכניקות של חשיפה, מיינדפולנס, וחיבור לערכים מאפשרות למטופל לפתח גמישות פסיכולוגית בעזרתה יצליח להתנהל בצורה שקולה גם כאשר סימפטום גופני מטריד נוכח או בנוכחות מחשבה מאיימת. עוד על פסיכולוגיה רפואית קרא כאן.

מידע נוסף על פסיכולוגיה רפואית

פסיכולוגיה ורפואה – מה הקשר?

נהוג לייחס לפרויד את התואר "אבי הפסיכולוגיה". פרויד היה רופא שהגיע למסקנה כי אנרגיה נפשית עוברת התמרה לאנרגיה פיזית. כך הסביר את התופעות הסומטופורמיות, למשל…

מחלת לב

  פסיכו-קרדיולוגיה מחלות לב הן רבות ומגוונות ולכל מחלה מאפיינים המשפיעים על התמודדות החולה. לדוגמא התמודדות עם התקף לב, עם דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס) או עם…

טיפולי פוריות

יש עם מי לדבר בתוך החברה בישראל קיים לחץ חברתי גדול להביא ילדים. מרפאות הפריון עובדות מסביב לשעון והמדינה מסבסדת טיפולי פוריות. אבל כמה בעצם…

Call Now Button