טיפול EMDR – באנגלית, קיצור של Eye Movement Desensitization and Reprocessing – זו שיטת טיפול מבוססת ראיות מדעיות המניחה כי הבסיס לבעיות פסיכולוגיות רבות קשור בעיבוד לא מספק של אירועי עבר. טיפול EMDR ייחודי בכך שהוא אינו מתבסס על שיחה באופן המסורתי של טיפול, אלא על עבודת עיבוד זיכרון שמתרחשת בתוך ראשו של המטופל/ת בתיווך המטפל. לדוגמא, מטופל פונה לטיפול בגלל חרדה שמציפה אותו בנסיבות מסויימות, למשל, באינטראקציה עם גורם סמכותי, כמו בוס/ית או רופא מטפל. בטיפול EMDR נניח כי כאשר המטופל/ת מוצף/ת חרדה, למעשה מתעורר בו זיכרון לא מעובד של אירועים קודמים. הזיכרון ב EMDR מתחלק ל 4 ערוצי עיבוד ועלינו לברר האם מתקיימת תקיעות או "הצפה" של זיכרון באחד או יותר מארבעת הערוצים: ערוץ מחשבתי, ערוץ רגשי, ערוץ סומטי וערוץ סנסורי. עיבוד מחדש של זכרונות מציפים מאפשר להיות פחות מוצפים כאשר הזיכרון מתעורר שוב.
בטיפול EMDR נשאף לאתר זכרונות מציפים הקשורים בדפוסים לא אדפטיביים ולעבד אותם מחדש. אדם החרד מדמויות סמכות למשל, גילה בטיפול EMDR כי אירוע כזה, שבו הופיעה חרדה מהבוס/ית הנוכחי/ת, קשור אצלו לזיכרון רחוק מהעבר, שבו היה חולה והוריו לקחו אותו לרופא שהיה סמכותי מאד. האירוע ההוא נצרב בזיכרונו ככואב ומפחיד. הוריו צדדו בדמות הסמכות, ובחוויה שלו לא גילו הבנה לסבלו. עם הזמן כאשר עמד מול דמויות סמכות נוספות החרדה הלכה והתחזקה. עיבוד מחודש של אירוע העבר אפשר למטופל לשים לב גם למשאבי התמודדות הקיימים בו במפגש עם דמויות כאלה. לדוגמא, נזכר במצבים בהם עמד בהצלחה מול דמויות סמכות ושכנע אותם בעמדותיו. עיבוד זה אפשר לו להיות ער למרכיבי זיכרון שלא היו זמינים לו כאשר התעוררו החרדות, וכך להגדיל את הביטחון שלו בסיטואציות אלה. טיפול EMDR ייחודי גם בכך שהוא מתייחס לתהליכים סומטיים בתוך הטיפול ומשפיע עליהם. לדוגמא טיפול EMDR לכאב כרוני או לתסמינים פסיכוסומאטיים.
מידע נוסף על טיפול EMDR
מה זה הקסם הזה עם העיניים? EMDR הטכניקה הטיפולית בטיפול EMDR כוללת עיבוד מחודש של זכרונות באמצעות תנועות עיניים. מה האפקט של תנועות העיניים? האם… תכלס, איך להביא את הגוף לטיפול הפסיכולוגי? כתבה למטפלים: אחד האתגרים הניצבים בפני פסיכולוגים רפואיים הוא להחזיר את הגוף לפסיכותרפיה. בפסיכואנליזה, שצמחה ממודל ההתפתחות הפסיכוסקסואלי…מה הקסם הזה עם העיניים? טיפול EMDR
טיפול פסיכולוגי עם התייחסות לגוף – ACT אינטגרטיבי