טיפול פסיכולוגי – אלעד נהלוני – פסיכולוגיה רפואית – טיפול CBT

טיפולי פוריות

הורות

יש עם מי לדבר

בתוך החברה בישראל קיים לחץ חברתי גדול להביא ילדים. מרפאות הפריון עובדות מסביב לשעון והמדינה מסבסדת טיפולי פוריות. אבל כמה בעצם אנחנו יודעים על ההתמודדות עם הטיפולים? על מה זה משפיע? איך זה מרגיש? מה עושים כשזה לא מצליח? עד מתי נכון להמשיך? האם יש אופציות אחרות? עם מי אפשר לדבר על זה? אז זהו, שיש עם מי לדבר.

המשאלה לילד

אנשים רוצים להוליד ילדים. יש מהם שנכנסים בקלות רבה להיריון אבל יש כאלה שעבורם זה לא כל כך פשוט. כ 15% מהזוגות המעוניינים להביא ילדים נזקקים לטיפולי פוריות. בעיות פוריות הן מגוונות. יש בעיות שמקורן בגבר – לדוג' בעיות בייצור זרע או חסימה בצינור הזרע – יש בעיות שמקורן באישה – לדוג' ירידה בתפקוד השחלתי או אי סדירות הורמונאלית – ויש בעיות פוריות שמקורן עדיין אינו ידוע. כיום היחידות לפריון מטפלות גם במקרים שאין בעיית פוריות כלל. לדוג' – נשים יחידניות המעוניינות להרות מתרומת זרע, או שימור פוריות לגברים ונשים שעומדים בפני טיפולים כימותרפיים. החלום המשותף לרוב בני האדם על היריון ולידה לא כולל זריקות, הורמונים, מעבדות, אולטראסאונד, רופאים ואחיות. משום כך, כבר הפניה לרופא הפריון היא אקט שלפעמים מלווה ברגשות של אכזבה בושה ולעיתים גם חרדה.

טיפולי פוריות

טיפולי פוריות דורשים גיוס משאבים: כסף, זמן אנרגיה נפשית רבה, נסיעות ועוד כהנה וכהנה. הורמונים עלולים לייצר שינויים פיזיולוגיים, שינויים במצב הרוח ובתנודות הרגשיות. הבדלים בסגנון התמודדות בין בני הזוג או הבדלים בסגנון ההתמודדות כתוצאה מההבדל המגדרי (ראו פסקה בנושא בהמשך), יכולים להביא למתחים בזוגיות דווקא בשעה ששני בני הזוג זקוקים ליציבות ולביטחון.

טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי עשוי לאפשר התמודדות טובה עם המשאלה לילד/ה, הסתגלות לטיפולי הפוריות, שמירה על התקווה להצלחתם ו/או התמודדות עם הלחצים הנובעים מהם. השעה השבועית הזו נותנת מקום לעצירה התבוננות חשיבה ותעדוף החיוניים כל כך לקבלת החלטות משמעותיות. טיפול פסיכולוגי יכול להיות פרטני או זוגי. אל תישארו לבד.

הבדלים בין נשים לגברים

כמו כל התמודדות עם בעיה רפואית גם התמודדות עם טיפולי פריון עלולה להפר את האיזון בחיינו. אלו שנכנסו לתהליך ודאי יודעים עד כמה הוא עלול להשתלט על החיים. אלא שלכל אדם סגנון התמודדות פרטי עם בעיות ומה שנכון לאחד לא בהכרח נכון לשני. מסיבה זו, ככל שטיפולי הפוריות ממושכים עלולה להיווצר שחיקה ברמה האישית. בנוסף, רוב הנטל של הטיפולים נופל על כתפי האישה אפילו אם בעיית הפוריות מקורה בגבר. ההבדלים בין המינים גם כן מכתיבים לפעמים התמודדות שונה שעלולה לייצר פערים בין בני הזוג, דווקא בתקופה שבה כל אחד מהם זקוק להבנה.

בין אם נרצה או לא, יותר מקובל במקומותינו לנשים לבטא רגשות באופן ישיר, בודאי בזמן משבר. יחד עם זאת גם הגבר מושפע מהמשאלה לילד ומהטיפולים. בעיות פוריות יכולות להשפיע למשל על הדימוי העצמי המגדרי שלנו. "אני לא מרגישה אישה אם אני לא מצליחה להיכנס להיריון". "אני לא מרגיש גבר אם אני לא מספק את הסחורה". בעוד שחלק מהנשים מצליחות לפעמים למצוא סביבה להישען עליה ברגעי משבר, גברים רבים אינם מרגישים בנוח לשתף ברגשותיהם וסובלים בשל כך מבדידות בושה ואשמה. הבעיה עלולה להתגבר מאד כאשר בעיית הפוריות מקורה בגבר.

עליות ומורדות

תנודה בין ודאות לחוסר ודאות ובין תחושת שליטה לתחושת חוסר שליטה האופיינית לתקופת הטיפולים עלולה לבוא לידי ביטוי גם בתנודה רגשית גבוהה. תוסיפו לזה את ההתערבות ההורמונלית וקיבלנו פוטנציאל נפיץ. האם הסביבה שלכם מבינה מה עובר עליכם? האם אתם משתפים אנשים בחוויותיכם? ואם אתם זוג, האם אתם מרגישים יחד בתוך התהליך? מה קורה לזוגיות שלכם בעקבות הטיפולים? כפסיכולוג גבר, כשאני יושב מול זוג המבקש להביא ילדים לעולם ונעזר בטיפולי פוריות, ברור לי כי בעיית הפוריות היא בעיה של שניים.

הורות יחידנית

שאלות שאלות…. הפניה לרופא הפריון ולבנק הזרע היא בחירה לא פשוטה. האם עוד יש סיכוי לזוגיות? איך בוחרים תרומת זרע? האם לשמור בסוד או לשתף את הסביבה? איזה מן משפחה אני רוצה שתהיה לי? איך מתמודדים לבד? האם הילד/ה יחשב/תחשב חריג/ה בין חבריו/ה? האם אני שונה במהות מיתר האנשים? אלה מקצת הדוגמאות לנושאים שיכולים לעלות בטיפול ובעזרתו אולי לחפש ולמצוא מענה הולם שניתן לחיות איתו בשלום.

מידע נוסף על טיפולי פוריות

פוריות הגבר

פוריות הגבר – מה קורה לגבר עם בעיית פריון? בעיית פוריות היא בעיה מכאיבה. בדרך כלל פוריות זה נושא נשי. האישה היא שעורכת בדיקת היריון,…

Call Now Button