טיפול פסיכולוגי – אלעד נהלוני – פסיכולוגיה רפואית – טיפול CBT

פוסט טראומה על רקע לבבי והטיפול בה (CDI-PTSD)

אירוע לב או ניתוח לב הינם אירועים המפגישים את האדם, לעיתים בעל כורחו ובניגוד לרצונו, עם חרדת המוות. כשחרדה מתעוררת החושים מתחדדים ולכן אנחנו זוכרים הרבה יותר טוב את האירועים המפחידים אותנו מאשר את האירועים שאינם מפחידים אותנו. עם הזמן חרדת המוות עוברת תהליך של עיבוד והסתגלות. אבל, כאשר תהליך העיבוד של חרדת המוות אינו מתאפשר – בגלל מחסור בתמיכה חברתית, בגלל מחסור במשאבים נפשיים זמינים או בגלל התמודדות עם לחצים נוספים במקביל, המקשים על תהליך העיבוד של הטראומה – החרדה עלולה להחוות בעוצמה גם מעבר לחודש חודשיים לאחר האירוע. התקפי חרדה, עוררות מוגברת, עצבנות, סיוטי לילה, קשיי שינה והימנעות מפעילויות שונות שלא נהגת להימנע מהם לפני האירוע/הניתוח – כל אלה סימנים שעלולים להעיד על הפרעת דחק בתר חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD). הפרעה פוסט-טראומטית היא מצב שכדאי לטפל בו, כי הנטייה של ההפרעה היא להתרחב ולגרום לצמצום הולך וגדל של איכות החיים.
מחקרים בפסיכוקרדיולוגיה מצאו כי לפוסט טראומה על רקע לבבי (Cardiac-Disease-Induced PTSD), מאפיינים שונים מפוסט טראומה על רקע אחר. לדוגמא, נפגעי טראומה אחרים בדרך כלל מדווחים על "פלשבקים", כלומר חוויות מחדש של האירוע הטראומטי. פלשבקים יכולים להיות ויזואליים, אבל גם יכולים להיות פלשבקים שמיעתיים, פלשבקים של ריחות ועוד. מעניין כי בקרב אנשים הסובלים מפוסט-טראומה על רקע לבבי (CDI-PTSD) יש פחות דיווחים על פלשבקים. יחד עם זאת כן מדווח על חוויות של פלש-פורוורד, כלומר, במקום התחושה של חזרה לאירוע הטראומטי נראה חוויות בהן האדם בטוח שהאירוע הבא עומד להתרחש. החוויה היא של אירוע עתידי מאיים ופחות של אירוע עבר מאיים.
לעובדה זו יש השפעה על סוג הטיפול בפוסט טראומה. צריך להבין שהטיפול בפוסט-טראומה מסוגים אחרים כולל בדרך כלל מרכיב בולט של שחזור מבוקר של האירוע הטראומטי בדמיון, במטרה להפחית את עצמת האיום של הזיכרון מהעבר. נראה כי אצל חולי לב הסובלים מפוסט טראומה, מרכיב זה פחות חשוב לטיפול. משום כך, נראה כי גישות כגון EMDR וגישת העיבוד הקוגניטיבי (CPT – Cognitive Processing Therapy) בהן אין (בהכרח) חובה לשחזר את הזיכרון הטראומטי כדי לעבדו, מתאימות יותר. עלינו, חוקרי פסיכוקרדיולוגיה ומטפלים בתחום, להמשיך ולחקור את הנושא על כדי שנוכל לקבוע מהי שיטת הטיפול העדיפה. הגישה שלי לטיפול בפוסט טראומה על רקע לבבי כוללת מרכיבים של טיפול EMDR, טיפול CPT וטיפול בגישת ACT (Acceptance and Commitment Therapy). עוד על טיפול פסיכולוגי כחלק משיקום הלב קרא כאן

 

מידע נוסף על טיפול פסיכולוגי במחלות לב

טיפול בחרדה אצל מושתלי קוצב לב

קוצב לב – הגנה מיידית ואוטומטית לליבך מכשירי קיצוב המושתלים בגופו של החולה, נותנים כיום פתרונות טיפולים מידיים ואוטומטיים, לחולי לב הסובלים מבעיות קצב. כאשר…

שיקום לב – הזווית הפסיכולוגית

שיקום לב – במה מדובר? לאחר אוטם לב, ניתוח לב או צנתור, ההמלצה היא להיכנס לתוכנית שיקום הלב. בשלב הראשוני ניתן לנוח במלונית למשתקמי לב,…

 

Call Now Button