שיקום לב – במה מדובר?
לאחר אוטם לב, ניתוח לב או צנתור, ההמלצה היא להיכנס לתוכנית שיקום הלב. בשלב הראשוני ניתן לנוח במלונית למשתקמי לב, ובמהלך המנוחה לקבל מידע חיוני אודות החזרה הבריאה לתפקוד ולשגרה. לאחר מכן נרשמים לתוכנית שיקומית, הכוללת בניית תוכנית אימון על ידי מדריכים מקצועיים, מעקבי רופא וייעוץ תזונתי.
מחקרים בתחום הפסיכו-קרדיולוגיה חוזרים ומראים כי השתתפות בתוכניות לשיקום הלב מפחיתה באופן מובהק את סיכון המוות ממחלות לב וכן אשפוזים חוזרים בעיות וסיבוכים שונים. במחקרים העוסקים בפסיכוקרדיולוגיה, תוספת של התערבות פסיכולוגית לתוכנית לשיקום הלב נמצאה יעילה בהפחתה נוספת ומשמעותית של מקרי המוות ואשפוזים חוזרים בקרב משתקמי לב.
מדוע התערבות פסיכולוגית תורמת לבריאות הלב?
אין מטופל שדומה לחברו. לכל אחד לב משלו. בהתאם לכך, אין תגובה פסיכולוגית נכונה יותר או פחות לאירוע לב. לכל אדם מערכת אמונות פרטית, מערכת סדרי עדיפות פרטית, עולם פנימי פרטי ובו זיכרונות ורגשות שפועלים באופן שייחודי לו.
אין אדם שעובר אירוע לבבי ולא מושפע ממנו בצורה חזקה. אדם שחווה אירוע לבבי קולט מהר ולעיתים גם בהפתעה, שללא טיפול רפואי מידי זמין ומתאים החיים עלולים להסתיים ברגע. זו חוויה איומה, נוראית ומטלטלת. ודאי שמדובר בחוויה קשה אצל אדם שרגיל לחוות את עצמו אדם בריא ושולט בגופו. "בגידת הגוף" מכה ועלולה לעורר במקביל להתמודדות עם הבעיה הלבבית גם תגובת חרדה ו/או ירידה חדה במצב הרוח.
ההמלצה היא להתייחס לחרדה כתגובה אוטומטית, בלתי נשלטת – אך מותאמת למצב – ולתת לה לדעוך עם הזמן. מחשבות שליליות ורגשות לא מעובדים עלולים להפריע לאיכות החיים, לתפקוד היומיומי למערכות היחסים, לשגרה הבריאה, לשנת הלילה ועוד.
טיפול פסיכולוגי בתקופה זו מאפשר לאדם לתת מקום לעיבוד של התגובה הרגשית לאירוע הרפואי. תהליך עיבוד זה מאפשר הסתגלות טובה יותר לחיים לאחר האירוע ולהתנהלות הבריאה של האדם עם בעיית לב. עוד על פסיכו-קרדיולוגיה, על רגשות שליליים המופיעים בעקבות התקף לב או ניתוח לב והסתגלות לחיים עם בעיית לב קרא כאן.
באינטרנט ניתן למצוא פסיכולוגים בצפון מומחים בכל התחומים הקשורים לפסיכולוגיה.
מידע נוסף על טיפול פסיכולוגי במחלות לב
אירוע לב או ניתוח לב הינם אירועים המפגישים את האדם, לעיתים בעל כורחו ובניגוד לרצונו, עם חרדת המוות. כשחרדה מתעוררת החושים מתחדדים ולכן אנחנו זוכרים… חלק א' – על מה ולמה קבוצת YogACT? נתחיל בשאלה בסיסית: מה פתאום לשלב טיפול פסיכולוגי ואימון יוגה? לחלק ב' – מה מתרחש במפגשים? או,… קוצב לב – הגנה מיידית ואוטומטית לליבך מכשירי קיצוב המושתלים בגופו של החולה, נותנים כיום פתרונות טיפולים מידיים ואוטומטיים, לחולי לב הסובלים מבעיות קצב. כאשר… תכלס, איך להביא את הגוף לטיפול הפסיכולוגי? כתבה למטפלים: אחד האתגרים הניצבים בפני פסיכולוגים רפואיים הוא להחזיר את הגוף לפסיכותרפיה. בפסיכואנליזה, שצמחה ממודל ההתפתחות הפסיכוסקסואלי… חלק ב' – איך זה עובד? מה קורה בפועל במפגשים? לחלק א – מה פתאום לשלב יוגה וטיפול פסיכולוגי? בחלק זה נשתמש בדוגמאות מתוך המפגשים… ההכרח לעצור את החיים מעבר לחרדת המוות הכרוכה בהתמודדות עם בעיית לב אקוטית, התקף לב או ניתוח לב פתוח הינם אירועים שמכריחים את האדם לעצור…פוסט טראומה על רקע לבבי והטיפול בה (CDI-PTSD)
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי נשמע רעיון מעולה – אבל איך עושים את זה בפועל?
טיפול בחרדה אצל מושתלי קוצב לב
טיפול פסיכולוגי עם התייחסות לגוף – ACT אינטגרטיבי
שילוב של יוגה וטיפול פסיכולוגי – מה מתרחש במפגשים?
הסתגלות לחיים אחרי אירוע לב או ניתוח לב